رنگ کردن مو (موهایت را نسوزان)
اگر غلظت اکسیدن رنگ مویی که روی سر گذاشته میشود، بیش از اندازه باشد، این مواد باعث ایجاد سوختگی پوست کف سر میشوند، زیرا به سرعت با پروتئینهای پوست و مو ترکیب میشوند و میتوانند حالت سوختگی روی پوست ایجاد کنند.
رنگ مو
اگرچه امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی تمام کارخانههای تولید رنگ سعی میکنند عوارض این محصولات را به حداقل برسانند و مشکلات محصولات شان را کم کنند، ولی بازهم توصیه ما، استفاده نکردن از مواد شیمیایی برای رنگ کردن موهاست.
معمولا برخی از مواد رنگی مانند مواد دکلره، اکسیدان هم دارند. بهتر است بدانید هم رنگ مو و هم مواد اکسیدانی به علت داشتن ترکیبات شیمیایی و فعل و انفعالاتی که روی ساقه مو انجام میدهند، میتوانند باعث آسیب موها شوند.
اکسیدانهای با غلظت بالا آثار به مراتب مخربتری روی موها دارند. وقتی افراد از مواد اکسیدانی استفاده میکنند، به علت تماس با مواد شیمیایی، ممکن است پوست و مویشان تحریک شود و آسیب ببیند.
اگر غلظت اکسیدان رنگ مویی که روی سر گذاشته میشود، بیش از اندازه باشد، این مواد باعث ایجاد سوختگی پوست کف سر هم میشوند، زیرا به سرعت با پروتئینهای پوست و مو ترکیب میشوند و میتوانند حالت سوختگی روی پوست ایجاد کنند.
اگر فردی دچار سوختگی پوست سر در اثر استفاده از رنگ مو و دکلره شود، باید بلافاصله به متخصص پوست مراجعه کند تا پزشک، درمان سوختگی شیمیایی برایش انجام دهد.
بهتر است بدانید رنگ مو روی نسوج مرده مو تاثیر میگذارد و نمیتواند ساختمان و فیزیولوژی آن را تغییر دهد یا باعث تقویت ریشه اش شوند. به طور کلی هیچ ماده رنگی خاصی باعث تقویت موها نمیشود.
افرادی که موهایشان را رنگ میکنند، باید از شامپوهای مخصوص موهای رنگشده و حاوی نرمکننده استفاده کنند
معمولا رنگ موها روی غلاف خارجی و ساقه موها اثر میکنند و فقط قسمتهای مرده موها را تحت تاثیر خود قرار میدهند و کاری با ریشه آنها ندارند و نمیتوانند باعث ریزششان شوند.
البته رنگ مو به عنوان یک ماده شیمیایی میتواند باعث التهاب پوست سر شود و شاید این التهاب، در چگونگی ریزش مو تاثیر داشته باشد، ولی خود رنگ نمیتواند علت اصلی ریزش مو باشد.
البته اگر ریزش مو در اثر التهاب به وجود بیاید، حتما خودبهخود برطرف خواهد شد. استفاده مکرر از رنگ مو میتواند باعث خشکی، شکنندگی، کدر شدن موها و ایجاد موخوره شود.
افرادی که موهایشان را رنگ میکنند، باید از شامپوهای مخصوص موهای رنگشده و حاوی نرمکننده استفاده کنند. البته استفاده از نرمکننده مو هم مناسب است، چون رنگ مو باعث آسیب لایههای خارجی مو و یا همان کوتیکول میشود و استفاده از یک ماده نرمکننده صدمات ناشی از آن را تا حدودی برطرف میکند و باعث نرمی و لطافت موها خواهد شد.
افراد با موهای خشک و یا موهای بلند هم میتوانند از شامپوهایی که حاوی ترکیبات نرمکنندهاند، استفاده کنند.
رنگ کردن مو نباید عادت شود
توصیه کلی متخصصان پوست آن است که نباید رنگ کردن مو، تبدیل به عادت شود، زیرا دفعات مکرر تماس با مواد شیمیایی برای پوست و مو مضر است. بعضی از خانمها تا ریشه موهایشان کمی در میآید، بلافاصله آن را رنگ میکنند که این کار اصلا توصیه نمیشود.
در مورد اینکه رنگ کردن موها چند وقت به چند وقت خوب است، باید گفت این مساله به نوع رنگ، جنس موها و سرعت رشد موها بستگی دارد و به طور کلی هر چه این فاصله بیشتر باشد، بهتر است.
علاوه بر آن، به خاطر داشته باشید قبل از رنگ کردن موها و یا دکلره کردن آنها، لازم است آزمایش اولیهای روی تکه کوچکی از موها انجام دهید.
همچنین قبل از رنگ کردن موها باید آزمایش پوستی انجام شود، زیرا امکان بروز حساسیت وجود دارد که در این صورت، دچار درماتیت یا التهاب پوستی میشوید و این حساسیت میتواند خفیف و یا خیلی شدید باشد.
حساسیت ممکن است در حد قرمزی و خارش پوست و یا حتی شدیدتر به صورت ورم پوست سر و اطراف چشم و سوختگی و زخمهای آبکی باشد.
افرادی که به یک مارک خاص حساسیت نشان میدهند، ممکن است به همه رنگها حساسیت داشته باشند. در این موارد توصیه میشود از دیگر رنگهای نیمه دائمی، آن هم به شرط آزمایش پوستی استفاده شود.
توصیههایی برای دکلره کردن
رنگ موی بیشتر ما ایرانیها تیره است و برای تبدیل آن به موهای بلوند روشن لازم است ابتدا موها را بیرنگ یا دکلره کرده و سپس رنگ موی مورد نظر خود را استفاده کنیم. حال اگر قصد داریم چنین کاری را انجام دهیم، بهتر است به موارد زیر حتما دقت کنیم:
1- استفاده از نرمکننده را فراموش نکنیم، چون باعث لطافت موها و آسانی شانه کردن آنها میشود.
2- هرگز بیشتر از یک بار در ماه، موهای خود را دکلره نکنیم، چون دفعات زیاد این کار مو را خشک و شکننده و مستعد آسیب جدی میکند.
3- برای خشک کردن موها از حرارت ملایم سشوار استفاده کنیم تا موها آسیب نبینند. از اتوی مو نیز کمتر استفاده کنیم. همچنین در صورت بالا بودن حرارت سشوار، موهای سر دچار شکنندگی و خردشدن و حتی ریزش میشوند.
منابع : هفته نامه زندگی مثبت - دکتر حسن صیرفی ، متخصص پوست ، دانشیار گروه پوست و موی دانشگاه علوم پزشکی تهران/گروه مجلات همشهری