بیتل

مشخصات بلاگ
بیتل

راز حباب ها

جمعه, ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۲، ۰۷:۳۶ ب.ظ

بازی با حباب از جمله سرگرمی‌های دوران کودکی است هرچند بزرگ‌تر‌ها هم علاقه زیادی به آن دارند. اگر دوست دارید بدانید چرا دمیدن روی یک لایه نازک صابونی، موجب ایجاد حباب می‌شود، در این مطلب با ما همراه باشید.

همه مایعات از ویژگی کشش سطح برخوردارند. آب را در نظر بگیرید.مولکول‌های آب با قدرت بسیار زیاد در مجاورت هم قرار گرفته‌اند. کشش سطحی مولکول‌های آب که در مجاورت هم قرار گرفته، به قدری زیاد است که مانع کشش بین مولکول‌های آب و هوای مجاور آن می‌شود. همین نیروی کشش سطحی است که موجب می‌شود غشای نازکی از مولکول‌ها در سطح آب ایجاد شود.

در ایجاد حباب‌های هوا نیز همین نیروی کشش سطحی است که نقش مهمی ایفا می‌کند. اگر یک حلقه پلاستیکی را داخل یک ظرف آب خالص قرار دهید و سپس در آن بدمید، حبابی تشکیل نمی‌شود، چرا که کشش سطحی مولکول‌ها به قدری زیاد است که اجازه نمی‌دهد مولکول‌های آب از هم جدا شوند و از میان حلقه عبور کنند، اما افزودن مقداری صابون به آب می‌تواند این مشکل را حل کند.

به طور کلی مایعاتی که نیروی بین مولکولی قوی‌تری دارند، در مقایسه با دیگر مایعات کشش سطحی بیشتری دارند. یک مولکول صابون، یک سر قطبی و یک سر غیرقطبی دارد. مولکول آب، یک مولکول قطبی است. سرهای قطبی مولکول‌های صابون دور هم جمع می‌شوند و سرهای غیر قطبی نیز به دور از مولکول‌های آب قرار می‌گیرند.

وقتی یک حلقه پلاستیکی را داخل محلول آب و صابون قرار می‌دهید، مولکول‌های صابون در سطح آب قرار می‌گیرند. در این شرایط سرهای قطبی مولکول صابون که آب دوست هستند، در تماس با مولکول‌های آب قرار می‌گیرند و سرهای غیر قطبی آنها که آب‌گریز هستند، در سطح آب مستقر می‌شوند.
در حقیقت با افزودن صابون به آب، مولکول‌های آب نه‌تنها تحت تاثیر یک نیروی بسیار قوی در مجاورت هم قرار می‌گیرند، بلکه از سوی دیگر در تماس با یک سر مولکول‌های صابون هستند و به این ترتیب، حباب صابون براحتی تشکیل می‌شود.

دمیدن هوا روی یک غشای صابونی شبیه دمیدن هوا در یک بادکنک است. در نتیجه برخورد مولکول‌های هوا غشای صابونی منبسط و نازک‌تر می‌شود. کشش سطحی موجب می‌شود، مولکول‌های آب صابون که داخل حلقه پلاستیکی در مجاورت هم قرار دارند، به هم نزدیک‌تر شده، در نتیجه حباب تشکیل شود.

در فرآیند تشکیل حباب هوا داخل پوششی که از محلول صابونی ساخته شده، به دام می‌افتد و به این ترتیب، حباب‌ها از داخل حلقه آزاد و در هوا شناور می‌شوند.

منبع:aftabir.com

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی