بادام زمینی و تشخیص آلزایمر !
محققان دانشگاه فلوریدا اعلام کردند استفاده از کره بادامزمینی میتواند به شیوهای غیرتهاجمی و ارزان برای آزمایش امکان ابتلای بیماران به آلزایمر تبدیل شود.
دانشمندان این دانشگاه بر این باورند، توانایی بوییدن با نخستین عصب جمجمه مرتبط است و این عصب اغلب یکی از اولین اجزایی است که تحت تاثیر زوال شناختی قرار میگیرد.
در مورد بیماران آلزایمر، حس بویایی به شیوهای خاص تحت تاثیر قرار میگیرد و در آن سوراخ چپ دماغ به طور قابل توجهی بیش از سوراخ سمت راست تاثیر میپذیرد.
آزمایش انجامشده در دانشگاه فلوریدا شامل پوشاندن یک سوراخ و اندازهگیری فاصلهای بود که در آن بیمار میتوانست بوی حدود یک قاشق از کره بادامزمینی را شناسایی کند.
در بیماران مبتلا به آلزایمر، سوراخ چپ دارای نارسایی بود و از حدود 10 درصد طیف کمتری در شناسایی بو در مقایسه با روزنه راست برخوردار بود.
این ویژگی خاص بیماران آلزایمر بود و نه بیماران تیم کنترل (که از زوال شناختی رنج نمیبرند) و نه افراد مبتلا به انواع دیگر نارسایی شناختی از قبیل جنون، این تفاوت در بویایی را از خود بروز ندادند.
در این آزمایش از کره بادام زمینی استفاده شد زیرا این ماده «بودار خالص» خوانده میشود.
در حالت کلی، بویایی انسان دو حس مجزا را شامل میشود که عبارتاند از: حس بویایی یا «بو» و همچنین حس trigeminal که مانند حس سوزش فیزیکی یا خارش است.
کره بادام زمینی دارای هیچ عنصر trigeminal نیست و بوی خالص است که این موضوع آن را برای آزمایش مبتلایان به آلزایمر ایدهال میکند.
استفاده از شیوه جدید میتواند روشی ارزان برای هشدارهای اولیه افراد مبتلا به آلزایمر باشد.
شناسایی این بیماری آسان نیست و مستلزم معاینات نورولوژیکی و روحی است و باید توسط افراد حرفهای انجام شوند.